divendres, 31 de maig del 2013


Dijous 30 maig   #dretadecidirUSA



Aquest matí ens hem aixecat ben descansats i amb energia per a començar el segon dia de rodatge!
Amb calma i sense pressa, després del dia atroninat d'ahir, hem esmorzat i hem agafat el cotxe fins a Brooklyn, on ens trobaríem a les 4pm amb el Jordi Graupera.

Tot i que crèiem que arribar amb el cotxe fins a Brooklyn seria una odissea, ens ha sorprès que en poc més d'una hora ja estavem aparcats (només hem trobat una mica de caravana al pont de Verrazano). 

Cap a les 2pm hem anat a dinar a un restaurant indi (Indian Garden), molt a prop del Cadaqués, on ahir ens vam trobar amb els catalans que celebraven el Happy Hour. El Jordi ha tastat la cuina índia per primera vegada i li ha agradat molt, tot i que l'ha trobat una mica picant i es mirava amb desconfiança el pollastre del Julio, que era totalment vermell degut a les espècies amb què estava cuinat.



Ens hem atipat bastant i feia molta calor. Abans d'anar cap a casa de Jordi Graupera (a dos carrers d'on hem dinat), la Neus necessitava un cafè per treure la "nyonya" abans de l'entrevista. Un cop fet el ritual cafeter, hem agafat el material de rodatge (que estava al cotxe i no l'hem anat carregant amunt i avall, com ahir, que vam moure'ns amb transport públic i vam acabar literalment rebentats!).



A l'entrada de l'edifici ens hem trobat la Sara, la parella del Jordi, que ens ha obert la porta i ens ha fet passar. Acabaven de dinar i ens esperaven acalorats (des de fa un parell de dies fa moltíssima calor a Nova York!). El Jordi i la Sara viuen amb dos inquilins: dos gats, molt carinyosos, que ens han acompanyat durant el rodatge. 

Mentre el Julio preparava l'escenari, al jardinet de la part del darrere de la casa, el Jordi i la Neus xerraven distesament amb la parella, que ha estat molt amable i acollidora. Un cop instal·lats els trípodes, hem començat l'entrevista (la Sara ens ha ajudat amb les càmeres i el paraigües per a protegir els aparells del sol que picava de valent). 




Tot el que diu Jordi Graupera és molt interessant. Ha estat un honor compartir unes hores amb ell. És una gran aportació per al documental. És un gran expert en política i està molt preocupat pel futur de Catalunya. És una llàstima que al reportatge no puguem encabir tot el que ens ha explicat (serà difícil fer la tria dels fragments de l'entrevista per a la pel·lícula).

Un cop acabada la filmació, ens refresquem amb un got d'aigua amb molt de gel mentre conversem amb Graupera, que ens facilita més contactes per a entrevistar. Estem molt agraïts per les seves aportacions i el seu punt de vista crític (creu que la feina que estem fent i les persones que entrevistem són molt interessants, però tem que el reportatge prengui un excessiu to folclòric, que intentarem minimitzar).

Ens acomiadem de la parella i emprenem la ruta cap a Philadelphia. De camí, parem a "xupar" wi-fi d'un MacDonald's, on el Julio, per primer cop des que vam arribar als EUA, es menja una hamburguesa! També parem en un Best Buy, on comprem carregadors per les bateries de les càmeres.




Acabem el dia a un motel a prop de Philadelphia on, com cada dia des que vam arribar, treballem cadascú per separat. Tots tres ens hem dividit les tasques: el Julio volca el material i carrega les bateries, el Jordi contesta e-mails i twitteja i la Neus prepara les entrevistes i contacta amb els entrevistats.

Un dia tranquil, molt interessant i complert!

Good night!


dijous, 30 de maig del 2013


Dimecres 29 maig   #dretadecidirUSA


Després d'un llarg dia de 30 hores, hem pogut descansar força bé al motel d´Edison, New Jersey. 

La connexió de wi-fi del motel ens ha fet veure que la iniciativa #dretadecidirUSA ha tingut un cert ressò a Catalunya, gràcies a les publicacions del diari el punt Avui, i les notícies digitals tant de Vilaweb com del diari Ara. 

Els seguidors a Twitter han crescut i estem molt satisfets dels correus i contactes que estem rebent de catalans que viuen a USA que volen ajudar i col-laborar amb nosaltres. Tan aviat com sigui possible els contestarem a tots.

El dia és gris i tristot, al final hem decidit agafar el tren desde l´estació d´Edison, NJ per anar a Penn Station ja dins de Manhattan. El tren de les 9:38 l´hem perdut ja que quan estavem treient els bitllets, la targeta de crèdit no ha estat reconeguda per la màquina. Una noia ens ha ajudat molt amablement, tot i així, hem d´esperar 40 minuts fins el proper tren que va a la city. 




A la una del migdia, arribem a la casa de Mary Ann Newton, amb qui tenim pactada una entrevista. La Mary Ann col-labora en tot moment, l´entrevista la fem a la terrassa del seu edifici on hi ha unes vistes espectaculars de Manhattan. 

El dia millora i surt el sol que deixa les seves seqüeles al clatell del Julio durant el tanscurs de l'entrevista. Després, baixem a l´apartament de la Mary Ann, on continuem una conversa distesa amb ella a la qual s´afegeix l´Andreu Barnils, periodista de Vilaweb. 




A la tarda tenim trobada amb un col-lectiu de catalans, que organitza la Catalan Institute of America. Allà ens trobem entre d'altres a: Jordi Graupera, Jaume Soler, Jordi Dosaiguas, la Rosa (una dona de 80 anys amb molta empenta) i natius americans que parlen un català molt correcte (el Roger, la Loren i la Liz Castro). Aprofitem per entrevistar al Jaume Soler, president de la Catalan Institute of America, i al Jordi Dosaiguas promotor de l´ANC de Nova York.



La trobada ha acabat passades les nou de la nit. Hem gaudit molt de les vivències i converses amb la gent que estava a la reunió. També hem aconseguit molts contactes de persones vinculades amb la cultura catalana que viuen als Estats Units, i que esperem ens siguin molt útils en els propers dies de viatge.

Tot i estar molt cansats, abans d´agafar el tren de tornada a Edison, ens hem acostat a Times Square: la quantitat de llum i publicitat de la zona és realment espectacular quan és fosc!

Bona nit!

P.D. Quan tot semblava que el dia havia acabat bé, resulta que ens hem saltat l´estació, i hem hagut de sortir a la següent parada per agafar un tren de tornada. Total: la broma, 7.50 $ més i 40 minuts d´espera. Ara sí anem a dormir, rebentats... són les 2am!

Bona nit!!!

dimecres, 29 de maig del 2013

Dimarts 28 maig   #dretadecidirUSA



Ha arribat el dia de començar el repte de la ruta #dretadecidirUSA.
Avui en tres vols diferents, però amb la mateixa destinació, hem volat des de Barcelona fins a New York. Els primers han estat la Neus (via Zúrich) a les 9:45 i en Jordi (directe a JFK), a les 10:00. Més tard, a les 14:00 el Julio ha sortit també via Zúrich.

06:45, Esparreguera. La Neus i el Jordi surten cap a l´aeroport. Fa fresqueta en un dia mig nuvolat. Els petits nervis típics del primer dia de viatge es van superant; comprovem que el tràfic es força fluid de camí a el Prat.

Arribats a la terminal 1 de l´aeroport de Barcelona, tant la Neus (Swiss air) com en Jordi (American Airlines) aconsegueixen facturar maletes i obtenir el bitllet d´embarcament sense molts problemes, llevat de petits inonvenients pel pes de l´equipatge. El material tècnic de les càmeres de rodatge, i la gran quantitat de llibres que farem entrega als diferents capitolis, són la causa principal del sobrepes. 

Un cop superats els tràmits de seguretat, arriba la primera alegria del dia. El diari elpuntAvui es fa resò de la nostra iniciativa, dedicant tota una pàgina al viatge que avui comencem.  

10:00, Jordi.  Avió d´American Airlines, vol 67. Un cop embarcats tots els passatgers, anuncien problemes tècnics per megafonia de l´avió. Després d´una hora, comuniquen que encara no s´han solventat els problemes i que valoren la possibilitat d´enlairar un altre avió, i que ja aniran informant. A les 12:00, megafonia comunica que els problemes d´un sensor estan arreglats, i que tot seguit ens enlairem. Segon petit incident del dia: 2 hores de retard cap a JFK. No és gran cosa: són 2 hores, en relació als 300 anys que el poble de Catalunya porta esperant...



12:00, Julio. Esparreguera.  El pare del Julio és qui el porta cap a l´aeroport. En Julio està assabentat dels problemes de retard de l´avió del Jordi, via whatsapp. Ell és qui arribarà més tard, i en un altre aeroport de New York (Newark).

12:00, Neus. Arriba a Zúrich des de Barcelona, una mica justa per agafar el segon avió. Ha hagut de córrer, però l'ha agafat i a les 17:00 de NY s'ha pogut trobar amb el Jordi, que l'esperava amb un Chevrolet Malibú llogat.

16:00 Zurich. El Julio arriba a Zúrich des de Barcelona, la seva escala és només d´1 hora, i els problemes tècnics en l´avió del Jordi, el porten neguitejant durant tot el dia. No pot perdre la connexió. Afortunadament, tot va com un rellotge suís i la puntualitat és màxima (vola amb Swiss Air).

Canvi d´horari. A partir d´ara, totes les mencions horàries seran les corresponents a cada time zone dels Estats Units. Els primers dies a la costa oest, la diferència horaria és de 6 hores. 

16:30  Jordi. Arribada a JFK,  després de mes de 2 hores de retard, els tràmits d´aduana i passaport van ràpids i sense problemes. L´airtrain del JFK arriba a Federal Circle, on es troben les companyies de lloguer de cotxe. Enterprise ha estat superficient: hem llogat un Chevrolet Malibú platejat ens acompanyarà durant les properes tres setmanes. 



17:30 Primera reunió de treball en un Checker's (hamburguseria típica d´USA) molt propera a l´aeroport,  on hem començat a preparar el rodatge de demà, sobretot l´entrevista a Mary Ann Newmann. A l´exterior, un dia gris i de pluja ens espera per anar a Newark a buscar al Julio.



21:00. Ens trobem tots tres i comença l'aventura conjunta. Arribem al motel on passarem la nit, a Edison (New Jersey). Ens acabem d'organitzar per demà, que ens espera un dia mogudet: entrevista amb Mary Ann Newman i més tard, trobada de catalans amb Jaume Soler i Jordi Graupera, entre d'altres, per celebrar el Happy Hour de catalans a NY.



Abans d'anar a dormir, al Julio li ha agafat un atac de gana i hem anat al Domino's Pizza perquè omplís l'estòmac! De pas, hem comprat menjar de supervivència pel camí i el Julio ja s'ha convertit en un ianqui més, disposat a difondre el #dretadecidirUSA!




Estem molt sorpresos i agraïts de la resposta que ha donat la gent, tant des de Catalunya com des dels Estats Units. Hem rebut molts ànims i la gent està molt participativa i animada amb el projecte! Tan aviat com ens sigui possible, respondrem a les vostres peticions i aportacions!

#dretadecidirUSA és el hashtag de twitter on podeu compartir aquesta experiència.
Demà us explicarem com ha anat el primer dia de rodatge i les entrevistes!

dissabte, 11 de maig del 2013

Dret a decidir blog. Countdown. Dimarts 28 Maig, Salpem!



El proper dimarts 28 de Maig del 2013, comencem l´aventura de travesar Estats Units de costa a costa i donar a conèixer la voluntat del poble sobre el dret a decidir de Catalunya expresada en les darreres eleccions



Intentarem de la millor manera possible, i dins les nostres possibilitats de conexió durant el trajecte, d´actualitzar el blog durant les tres setmanes que durarà la iniciativa #dretadecidirUSA